С атрактивни демонстрации, които по традиция увличат погледите на минувачите, особено на най-малките от тях, Областната дирекция на МВР в Бургас отбелязва 142 години от създаването на министерството и професионалния празник на служителите от МВР – 5-ти юли. Те се провеждат в района на Морската градина на главната алея между „Гъбката” и „Морско казино”. Там се състоят демонстрации на техника, въоръжение и способностите на служителите от „Охранителна полиция и КАТ”, „Гранична полиция”, „Жандармерия”, „Пожарна безопасност и защита на населението”, сектор „Специални тактически действия” към ОДМВР – Бургас и спец-екип от Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Хората могат да видят как се намират скрити наркотици посредством служебно полицейско куче, как се извършва проверка за нарушения по ЗДвП посредством мобилни таблети, да видят обстановката през алкоочила / виртуално пресъздаване въздействието на алкохола върху човек/, как се прави тест с дрегери за употреба на алкохол и наркотици. Извършва се демонстрация на мобилната тринога за скоростен режим. Провеждат се превантивни занятия по пътна безопасност, както и

демонстрации на състезателите от Централния полицейски карате и джу джицу клуб – Бургас. Желаещите могат да участват в симулация на изпити за постъпване в МВР / физически и за интелигентност/, да видят как се оказва първа долекарска помощ.

Извършва се и демонстрация от експертите – криминалисти от сектор „БНТЛ” на съдържанието на дактилоскопния куфар. Бургазлии и гостите на града могат да видят изложба на полицейски фуражки от различни държави – част от колекцията на инспектор Павлин Ковачев – председател на бургаската секция на Международната полицейска асоциация.