Поредното събитие, включено в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г., реализирани от Държавна опера – Бургас и Община – Бургас, е проектът "Цигулка в киното", който ще бъде представен не откритата сцена на Летния театър в Морската градина на Бургас утре, сряда, от 20.30 часа. Посетителите на вълнуващия концертен спектакъл ще гледат най-емоционалните сцени от любими холивудски продукции и известни образци на европейското кино – на мултимедиен екран, като излъчваните кадри от филми са синхронизирани с изпълнявания саундрак от съответното произведение на Седмото изкуство. Зад диригентския пулт застава маестро Йордан Дафов. Наскоро художественият ръководител на Държавна опера – Бургас бе отличен с наградата "Златен век" – огърлие на Министерството на културата. Талантливият и уважаван български диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност. Солист на оркестъра на Бургаската опера е изтъкнатия цигулар, концертмайстор на Плевенската филхармония – Чавдар Вълков.

Цигулката, като най-популярният инструмент от тези, включени в оркестъра, се превръща в смислов и емоционален акцент в концертната програма. Включването на мултимедийното излъчване на кинокадри създава усещането, че зрителят е пряк участник в филмовото действие, възприемайки съчетанието на музикален текст и визуално възприятие. В края на XX век филмовата музика се превръша в съвременна класика, писана от знакови композитори и носители на престижни награди "Оскар", "Грами" и "Златен глобус" – Нино Рота, Енио Мориконе, Майкъл Джакино, Ханс Цимер, Найджъл Хес, Джон Уйлямс. Популярни в световната културна общественост стават събитията, съчетаващи прожекциите с музикален оркестър на живо. Подобна амалгама от музика, филмово действие и несравнимото звучене на оркестровата музика ще ни предоставят музикантите утре в концерта „Цигулката в киното“. В програмата ще звучи музика от филмите "Червената цигулка", "Списъкът на Шиндлер", "Кръстникът", "Дами в лилаво", "Гладиатор", "Хари Потър", "Мисията невъзможна", "Карибски пирати", а за първи път ще прозвучи хитовата тема Skyfall от култовата поредица за Джеймс Бонд /2012 г./ и др.

Ето какво казва цигуларят Чавдар Вълков в интервю за БНР – Бургас по повод предстоящия концерт утре:

„Концертът „Цигулката в киното“ има 10-годишен юбилей, с колегите от Бургаската опера сме изпълнили над 10 концерта през годините в различни български градове. Цигулката е като събирателен инструмент, през който минават почти всички филмови теми. В много от филмите цигулките в саундратак е водеща – например емблематичната тема от „Списъкът на Шиндлер“ на Джон Уилямс, „Дами в лилаво“ и други. Цигулката може да пресъздаде емоциите, които се случват на екрана – от лиричното начало до бравурния край. Зрителят може да усети аплитудите в настроенията. Богата е програмата на концерта – двадесет са пиесите, които ще изпълним с оркестъра на Бургаската опера – от „Червената цигулка“, през “Гладиатор“ „Ангели и демони“, известния аранжимент на Джон Уилямс от филма „Усещане за жена“, до „Skyfall” – която за първи път е включена в програмата и е с чудесна темброва мелодия. За децата сме подготвили темата от „Розовата пантера“, за всекиго има по нещо и съм сигурен, че ще се получи една незабравима вечер на открито под звездите в Летния театър в Бургас“.

Билети за оперната за концерта “Цигулката в киното“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, на касата на Летния театър – преди събитието, както и в мрежите на Eventim и Grabo.

Важно!

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, на Летен театър – Бургас ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост е 50 %.