Хиляди вярващи отнесоха в домовете си частица от благодатния огън, който слезе вчера около два на обяд наше време на Божи Гроб. Българската делегация го чакаше на летището в Тел Авив, начело с врачанския митрополит Григорий.

„Човек е изпълнен с голяма радост, когато има възможност да се докосне до тази светиня. Слава Богу тази година имахме възможността да получим това Божие благословение. Благодатният огън е едно от доказателствата за Възкресение Христово и за Божията любов към всички”, разказа той в ефира на „Събуди се”.

Заради строгите мерки, наложени заради коронавируса, българската делегация изчака Огъня на летището в Тел Авив. Той беше измолен от българския посланик, който го предаде на отец Григорий.

„Огънят беше съхранен, както подобава, и разпространен по целия свят. Аз съм бил свидетел на това Чудо. В първите минути след слизането си Благодатният огън няма физическите свойства на обикновен огън – той не запалва, не изгаря. Има много кадри на хора, които при слизането на Огъня, умиват лицата си с пламъка”, разказва митрополит Григорий.

Нова тв