На Цветница като подарък за хилядите именици валежите ще спират, облачността ще се разкъсва и намалява, а максималните температури ще са от 14 до 19-20 градуса. Към този момент според дългосрочната прогноза за Великден е възможно да има захлаждане и чести превалявания, прогнозира климатологът от Софийския университет “Св. Климент Охридски” д-р Симеон Матев пред „24 часа“.

Досега април е чувствително по-студен от обичайното. За първите 20 дни средната температура е по-ниска с 3 градуса от нормата. Така студен април е бил през 2003 г., 1997 г. и 1996 г., когато също е имало снеговалежи.

Средната валежна норма за месеца е изпълнена, но има места, където с новите количества до края на април ще е преизпълнена 2 пъти и повече. Интересни са данните за снежната покривка по високите части на планините, където дебелината ѝ е между 2 и 3 метра. В някои наши планини толкова сняг не е имало от 60-70 години насам.

В Централна Стара планина например рекордната дебелина на снежната покривка за април е 280 см, а в понеделник сутринта измерената дебелина на снега на връх Ботев е 261 сантиметра, т.е. има голяма вероятност рекордът да бъде подобрен, обясни Симеон Матев.

От понеделник ставаме свидетели на поредното влошаване на времето, което ще продължи и през днешния ден, каза още климатологът.

В голяма част от страната дъждовете са значителни, като в крайните югозападни части (Петрич, Марикостиново, Коларово) само за 12 часа паднаха 50 л/кв. м, което е близо една месечна норма.

Центърът на циклоналния вихър във вторник е над Черно море и през следващите часове бързо ще се изнася на север към Украйна и Русия и у нас времето ще се подобрява. От запад на изток валежите спират, облачността се разкъсва и намалява, но температурите остават по-ниски от обичайните за това време на годината. Максималните стойности на термометъра ще са от 11 до 15-16 градуса.

В сряда ще е с 3-4 градуса по-топло, но сутрин остава студено с минимални температури от 1 до 6 градуса, така че на места не са изключени слани, каза още Симеон Матев.

Ще има обаче много слънце през деня. Повече облаци се очакват близо до планините, където отново ще превали, но за кратко.

Истинска пролет ще усетим в четвъртък.

Ще е слънчево, а следобед и приятно топло с температури от 17-18 до 22-23 градуса. В петък на север и на изток ще остане слънчево и топло, но над Западна и Южна България ще се заоблачи и ще започне да превалява.

Облачно и дъждовно ще е в събота - на Лазаровден. Студен въздух от северозапад ще понижи температурите, като максималните няма да превишават 12-17 градуса.

Преваляванията ще са по-значителни в Южна и Източна България, а над 1400 метра надморска височина ще вали сняг. Прогнозата за Цветница е оптимистична заради очакваното разкъсване на облаците.

На 26 и 27 април температурите ще тръгнат нагоре и ще са близки до обичайните.

В средата на седмицата обаче предстои ново захлаждане с валежи, които ще ни напомнят, че април е капризен месец, каза още Симеон Матев.

Към този момент началото на празничния период около Великден ще започне със сравнително топло време с максимални температури между 17 и 22 градуса, с разкъсана облачност и с по-голяма вероятност за кратки валежи на 1 май. Има малка вероятност за застудяване и чести превалявания около 2-3 май, а последният от поредицата почивни дни (4 май) се предвижда да е слънчев и топъл.

Този сценарий е предварителен и най-вероятно с приближаването на празничните дни ще претърпи промени, уточни климатологът.

Според първоначалните прогнози температурите през май ще са около и малко над средните. Очакваните количества валежи ще са близки до нормата.

Заради дебелия сняг по планините от Министерството на околната среда и водите осъществяват контролирано изпускане на язовирите, чиито водосбори са във високопланинските части на страната.