При проверки на бургаската полиция за шофиране на пътно превозно средство след употреба на наркотични вещества са установени общо три случая за последната седмица. Водачите са на възраст от 26 до 40 години. 26-годишният водач е от руенското село Речица – установен е да шофира лек автомобил „БМВ 320”, с бургаска регистрация, след употреба на канабис. 35-годишен плевенчанин е водачът на лек автомобил „Мерцедес CLK 270 CDI”, с плевенска регистрация, след употреба на амфетамин, а третият водач е на 40 години от Благоевград – той шофирал товарен автомобил „Форд Транзит”, с бургаска регистрация, след употреба на амфетамин и метамфетамин.

В пет случаи водачите на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 1 111 нарушения на скоростта. В три случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са шестима. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани шестима велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях : управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без велосипедиста да избутва велосипеда / най-вече ул. Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 17 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани трима водачи.