България е първа по смъртност в Европа заради високия брой на хората с хронични заболявания. Епидемията от COVID-19 ни накара да разберем много истини. Здравеопазването в България, в сравнение с много държави в ЕС, е много достъпно и навременно. В същото време системата у нас е най-нереформирана.

Това заяви пред “Дарик радио” здравният министър проф. Костадин Ангелов.


Изказването му идва на фона на продължителното първо място по смъртност в Европа, което държи страната ни. Според актуалните данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, на двуседмична база у нас се отчитат 26.8 починали на 100 000 души.Болниците у нас са обект на безпрецедентен натиск, който постепенно намалява заради въведените ограничителни мерки, които ще останат в сила до 31 януари.


“Ние трябва да извадим от нея най-доброто, колкото и усилия да ни коства. Ако днес започнем да правим реформи, резултатът ще се появи след 20 години, когато мине едно поколение”, посочи Ангелов.


Той обясни, че реформите в българското здравеопазване трябва да бъдат в две посоки. На първо място трябва да се направи райониране на България и във всеки един регион да се направи една голяма болница и след това да се гарантира достъпът на всеки български гражданин до спешна медицинска помощ. Десет региона ще бъдат достатъчни, в момента България има 7 региона, по думите на министъра.


Попитан къде е грешката в доболничната помощ, проф. Костадин Ангелов заяви:


“Не считам, че по време на здравна криза, световна пандемия, трябва да отправяме обвинение. Трябва да предлагаме решение. Здравната криза ни изправи пред едни решения, които трябва да вземем. Кризата ни дава възможност за израстване”.


“Доболничната помощ е разделена на две основни съставни части, обясни министърът: Първична - общопрактикуващите лекари, и специализирана – специалистите в ДКЦ-тата. Много трудно е за обяснение това, което се случва, но ако погледнем жертвите при лекарите, ще видите че там има много общопрактикуващи лекари. Това са техните усилия, които те полагат. Със сигурност в света нямаше система, която беше подготвена за тази атака на вируса. Но ние се стремим да направим всичко, което е по силите ни за да могат българските граждани да получат помощта, от която имат нужда. Тези лекари в момента са първата линия. Те решават проблемите на пациентите, консултират ги”, посочи още здравният министър.


В училище, където има затворени в стая деца, възможността за разпространение на коронавируса е много по-висока, коментира здравният министър. Той обяви, че когато заболеваемостта падне под 600, тогава би могло да се отворят училищата.


“Следващата седмица ще поканя всички представители на медиите в България, не в София, а в България, като аз ще ги помоля да предложат най-добрия начин, за да информираме българското общество с всички факти, свързани с ваксините”, отсече здравният министър.