Колкото повече хора са прекарали вируса, толкова по-малко остават. Появи се ваксината и вирусът ще започне да се потиска. Случаите ще намаляват и ще се стигне до там, че няма да представляват проблем за здравната система, прогнозира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в предаването „Референдум“ по БНТ.

Според Витанов от 6 месеца до година епидемията ще отшуми и вече няма да представлява медицински проблем.

Ако се ваксинират 2 милиона броят на новите случаи рязко ще намалее. „Ако са 3,5 милиона, ще решим проблема си. Един милион човека не спазват мерките и именно те трябва да бъдат убедени, че ваксинирането е в тяхна полза“, подчерта проф. Витанов.

„COVID-19 доста промени науката. Успехите се постигнаха в държавите, в които науката е развита. Ваксината бе разработена за рекордно кратко време. Младите хора вероятно ще се насочат към сферите на науката“, допусна проф. Витанов.

Той бе категоричен, че ще се ваксинира. Мерките трябва да продължат, докато има достатъчно ваксинирани хора, посочи той.

В предаването бяха изнесени данни от допитване на „Алфа рисърч“. Над 76% от респондентите смятат, че науката ще се справи с проблема.
Близо 36% от анкетираните смятат, че епидемията от COVID-19 ще отшуми от шест месеца до една година. Пак толкова обаче са на мнение, че това ще отнеме повече от година.