„Всички мерки трябва да бъдат синхронизирани. Нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени и след 21 декември. Училищата могат да се отворят след Нова година. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани. Цената от 150 загубили живота си души е твърде голяма“. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на проверка в БЧК, предаде Нова тв.

Той и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в страната.

„Близо 1 милион и 200 хиляди антигенни теста ще достигнат до всички болници до края на тази седмица", заяви проф. Ангелов.

Той добави, че комисията работи по процедурата за признаването на този тип тестове. След като тя приключи работа, хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката.

По негови думи в много държави този тип тестове не се признават.

"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват към извършването им с направленията, които издават към този момент", обясни той.

Относно предпазните средства той увери, че те ще достигнат до всички РЗИ в страната.

Днес в 16 часа директорите на РЗИ ще бъдат при мен на среща. След нея ще видим какъв е процентът на пожелалите да се ваксинират медици. Той варира между 20 до 48 процента. Проф. Ангелов изяви желание да е първият ваксиниран и добави, че това е отговорност на всеки един лекар. Благодарение на ваксините сме преминали през много инфекции, които са довели до загубата на много животи. Аз не попадат в първата фаза, защото не съм лекар на първа линия. С този акт обаче искам да покажа на всички български граждани, че ваксинта е безопасна и ефективна. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ваксината която ще си поставят е минала всички фази на клиничните изследвания. Тя ще ни спаси от заразата. Надявам се да бъда първият ваксиниран у нас.

Глътка надежда давал фактът, че заболеваемостта е паднала под 600 души на 100 хиляди население.