Това, което се случва с ваксините срещу COVID-19, е революционно. Свидетели сме как буквално за по-малко от година, нещо, което в началото не смятахме, че е възможно да стане, т.е. да има ваксини, в края на тази година ще го има и те ще започнат да се поставят в началото на следващата. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Необходимо е да имаме много добра логистика, защото ваксините са три вида. Т.нар. РНК-ваксини ще дойдат първи. След това ще дойдат векторните, а след тях - и третият тип, т.нар. атенюирани ваксини, каза още Балтов пред Нова телевизия.

Силно се надявам първите ваксини да пристигнат до края на годината. Чака се решението на Европейската агенция по лекарства. След много сериозен критичен обзор на събраната информация веднага след като оттам кажат „да” ще има готовност тези ваксини да се разпространят едновременно във всички страни, посочи Асен Балтов.

Той съобщи още, че в „Пирогов” също има готовност да се съхраняват и поставят ваксини.

Тази ваксина, която ще дойде първа, е иновативна. Това са матрични РНК-ваксини. Извличането на самото РНК започва от 2014 г. Тя ще е подходяща за всички, изключително подходяща ще бъде за хората на първа линия, коментира Балтов.

От наша гледна точка ваксините засега няма да станат задължителни, посочи Балтов.

Във връзка със струпването на хора в магазините през почивните дни той каза, че трябва да бъде завишен контролът в магазините и да се повиши самосъзнанието на хората.