Оборудват РЗИ в Бургас с хладилник за ваксината срещу КОВИД 19, здравното министерство прави план за имунизация

img

До четвръкът Министерството на здравеопазването ще разработи план за ваксиниране срещу КОВИД 19, той ще бъде представен на следващото заседание на МС. Днес определихме председател на Кородинационния съвет за ваксините – предложен е проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК. Ваксините ще бъдат доброволни, абсолютно безплатни. Ангажимент на Координационния съвет е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина такава, каквато пожелае.До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници, за да получим първата пратка – в София на две места, в РЗИ в Бургас. Това съобщи на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов. Хладилниците са от 850 литра.

Днес е приет Национален план за готовност при пандемия. При изготвянето на проекта са използвани насоки от СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Целите са ограничаване на заболяваемостта и намаляване на смъртността, оптимални възмоности за лечение за балолелите, осигуряване на постоянна и достоверна информация за обществото за хода на пандемията и предприетите мерки.

„Този план дава основните насоки – как да прекъснем епидемичния процес, като минем през това да осигурим през възможно най-кратък срок ваксини, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура – доставка на храна, ток, вода и т.н., дейността на важни органи – пожарна, полиция и т.н. и се стигне до чистата комуникационна стратегия. Ключово значение имат посланията към хоратаР ано или късно до край на годината и след Нова година ще започне имунизация. Не имунизарш ли 60-70% от населението не опазваш общественото здраве, а само конкретния индивид.“, добави главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”