До четвръкът Министерството на здравеопазването ще разработи план за ваксиниране срещу КОВИД 19, той ще бъде представен на следващото заседание на МС. Днес определихме председател на Кородинационния съвет за ваксините – предложен е проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК. Ваксините ще бъдат доброволни, абсолютно безплатни. Ангажимент на Координационния съвет е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина такава, каквато пожелае.До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници, за да получим първата пратка – в София на две места, в РЗИ в Бургас. Това съобщи на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов. Хладилниците са от 850 литра.

Днес е приет Национален план за готовност при пандемия. При изготвянето на проекта са използвани насоки от СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Целите са ограничаване на заболяваемостта и намаляване на смъртността, оптимални възмоности за лечение за балолелите, осигуряване на постоянна и достоверна информация за обществото за хода на пандемията и предприетите мерки.

„Този план дава основните насоки – как да прекъснем епидемичния процес, като минем през това да осигурим през възможно най-кратък срок ваксини, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура – доставка на храна, ток, вода и т.н., дейността на важни органи – пожарна, полиция и т.н. и се стигне до чистата комуникационна стратегия. Ключово значение имат посланията към хоратаР ано или късно до край на годината и след Нова година ще започне имунизация. Не имунизарш ли 60-70% от населението не опазваш общественото здраве, а само конкретния индивид.“, добави главния здравен инспектор Ангел Кунчев.