Децата до 4 януари няма да учат Детските градини искаме да се върнат най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим ВУЗ-овете да решат сами, но след Нова година, коментира още той. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Имаме добра система за електронното обучение. Образователните пропуски могат да се компенсират, като това оже да стане и през лятото, но животът на хората не може да се компенсира. Желанието ни е да се подобри ситуацията. Първи ще бъде възстановен учебният процес в детските градини. Колкото са по-малки децата, толкова е по-неефективно обучение в електронна среда. Много учители предложиха след това да отучим тези загуби. На 22 и 23 декември ще има ваканция, днес подписах документа, каза още той пред bTV.

"Нито една образователна система не беше настроена да осигури еднакъв достъп. Поръчали сме 106 000 устройства, но една част от тях се забавят, тъй като няма достатъчно устройства в световен мащаб, а и има задължителни процедури, когато се борави с държавни пари. От тях само 8000 сме успели да доставим. В училищата има около 30 000 преносими компютъра и 60-70 хиляди стационарни. Стационарните обаче не могат да бъдат ползвани. Другата седмица ще дадем 15 милиона на училищата. Проблемът не е със средствата, а с бройката и процедуритте по доставката.

Обучението в електронна среда е аварийна компенсаторна частично ефективна алтернатива. За едни деца е по-ефективна, за други - не. Ще има увеличаване с две седмици на учебната година. Трябва да се компенсира времето. Ще има занимания по интереси. Тази година няма да има екскурзии, няма да има грипна ваканция. Ваксините ще бъдат безплатни и незадължителни за учителите, като те ще бъдат сред първите приоритетни групи, които трябва да бъдат ваксинирани", заяви министърът.