Вече има записани 35 деца от семейства на медици, които ще бъдат обгрижвани от детска градина „Зорница Звездица“ в Бургас. „Взехме решение да разширим услугата, защото се оказа, че от всички болници в Бургас има интерес от родители, включиително от семейства, в които и съпругът, и съпругата работят в болнично заведение. За тях е фатално и трябва някой да остане в дома с дететео. Това е едната детска градина. Избрахме нея, защото тя има опит с този вид дейност, тя е седмична детска градина и в непосредствена близост до три големи болници – УМБАЛ-Бургас, МБАЛ „Маджуров“ и МБАЛ „Лайф хоспитал“. Другата детска градина ще се намира в „Меден рудник“, в близост до болницата - това е „Морска звезда“, третата детска градина е в квартал Ветрен, която е на метри от УМБАЛ „Дева Мария“. Това съобщи кметът Димитър Николов, който отиде на място в детска градина „Зорница Звездица“, за да обсъдат с директора организацията и готовността на детското заведение. „Разширяваме услугата и с децата от 1,2,3 клас, защото се оказа, че има много родители с деца на училище. В трите детски градини сме пренасочили възпитатели от бургаските училища, които ще помагат на тези деца в дистанционното обучение, което тече в момента и ако имат нужда от допълнителна помощ. Сутринта разписах заповедта и изпратихме заявките до болничните заведения. В момента получаваме от всяко здравно заведение броят на децата. Заради добрата логистика отпада ангажиментът училищните автобуси да извозват децата. Но ако се наложи, ще има по един дежурен. Децата ще се хранят тук - на място. Имаме заявки и от лекари, които са нощни смени, няма да има проблем и за техните деца, те ще остават тук. Децата на медицинските специалисти ще бъдат в сигурни ръце, обгрижени, защото ние разчитаме на нашит професионалисти – възпитателите, госпожите от детските градини и учителките от училащата, които ще се включат. Намираме се в тежки времена и трябва да си помагаме. Тази солидарност между здравеопазване и образование е показателна – нещо хубаво да се случва на фона на всичките лоши новини в момента.“, добави кметът Николов.

Припомняме, че детска градина “Звездица-Зорница” ще поеме от понеделник грижата за децата на лекарите и медицинските лица, които са ангажирани в бургаските болници. Това се налага, защото точно в този момент няма как бургаските болници да се лишат от лекари и медицински персонал, а присъствието на всеки един медик на работа е от огромно значение за всички.

Нямам притеснения, градина сме със традиция по отношение на нощуващи групи, ще си изхранваме децата тук. Направила съм проучване сред персонала колко от тях желаят да се включат, една част от тях имат право на полагаем платен отпуск до края на календарната година да го ползват, има колеги,които са заявили, че ще работят категорично. Има колеги – директори, които подават информация за педагогически и помощен персонал, който ще бъде пренасочен за работа тук, по тяхно желание. Нямам притеснение по отношение на обгрижването на децата от пресонала. На този етап не мога да конкретизиам колко души ще са необходими, защото нямам броя на децата. В момента, в който той стане ясен, ще можем да ги разпределим Нмам притеснения и по отношение на организация, и по отношение на пресонал. Капацитет е 300 деца. Нашата практика, което е било досега е- 5-дневна работна седмица, 24-часов режим. Ще видим какви заявления ще постъпят към Общинаа Бургас“, заяви готовнос ти директорът на учебното заведение.