Бургаските зрители ще имат възможност да се потопят в приказния свят на „Спящата красавица“ в четвъртък, 26-и ноември, от 19 часа, в Зала Опера. След отлагането на спектакъла, поради контузията на балетист по време на генералната репетиция през м. октомври /точно преди спектакъла, предвиден за 15-и октомври, т. год./, балетната феерия по музика на П. И. Чайковски ще изпълни с красота, изящество, кралски финес и виталност Бургаската опера утре.

„Спящата красавица“ е мащабен, амбициозен и впечатляващ – като постановка, творческо изпълнение и естетическа визия, балетен проект, който разкрива света на омагьосана принцеса, добри феи, зла орисница с тежка прокоба, принц с благородно и сърце и смели пориви, вълшебства, красива дъга от цветове, движения, емоции и изящни детайли, извайващи приказна реалност, която поне за два часа да дари на публиката глътка ведрина, спокойствие и да зареди с повече вяра, че трудните дни са преброени и ни очакват по-добри времена.

Балетът „Спящата красавиця“ е създаден по сюжета на едноименната приказка на Шарл Перо, по който Чайковски е сътворил истински музикално-сценичен шедьовър. Премиерата на "Спящата красавица" е в Мариинския театър в Санкт Петербург през 1890 година. От създаването си до днес, продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри. „Спящата красавица“ е най-дългият балет на гениалния руски композитор – продължителността му в оригинал е около четири часа. Почти винаги той е представян в съкратен вариант. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на „Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение „Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в „Спящата красавица“. Броят на костюмите в постановката надвишава осемдесет, тъй като в хода на действието балетистите сменят тоалетите си. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали „Сваровски“, всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми. Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки и колоритни са всички образи, изграждащи красивата приказна реалност на сцената в „Спящата красавица“. Очакван дебют като Принцеса Аврора ще направи Полина Иванова. Тя влиза в образа на Принцеса Аврора, която е омагьосана от злата фея и заспива дълбок дългогодишен сън, докато бива освободена от прокобата от Принц Дезире /в ролята дебютира Фредерико Пинто, премиер-солист на Държавна опера – Стара Загора/. Очакван от публиката дебют като Фея Люляк има сестрата на Полина Иванова – Иванина Иванова чийто блестящ дебют и в ролите на Одета/ Одилия в „Лебедово езеро“ от Чайковски през август в Летния театър ще се помни дълго.

Като Крал Флорестан бургаската публика ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Лора Пехливанова. В образа на церемониалмайстора Каталабют ще бъде Даниел Тичков. Като Карабос, феята, която чрез заклинание праща Принцеса Аврора в лоното на безпаметния сън, дебютира Яна Бердута. Нежното феерично приказно присъствие на сцената осигуряват и: Феята на нежността – Патрисия Суарес, Феята на плодородието – Ива Овчарова /ще е видим и като Червената шапчица в Шествие от приказките/, Фея на щедростта – Даниела Туртуманова, която ще се превъплъти и като Котарака в чизми – също в приказното шествие, Феята на безгрижието – Натали Иванова, Фея на смелостта и Принцеса Флорина – Адриана-Мария Манасиева.

Мъжкото присъствие в сюжета, изпълнен с вълшебства, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. Бялата котка – Франческо Бориело /гост-солист от Старозагорската опера/, като Страшния вълк на сцената излиза Огнян Иванов. в ансамбъла от Четирима кавалери ще видим Теодор Цаков, Огнян Иванова Стефан Типиков, Франчесо Бориело. В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, на сцената излизат и ансамбълът на балета на Държавна опера – Бургас.

Директорът на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев подчертава, че „в тези времена хората са зажаднели за приказните фантазии на аристократичния класицизъм."

В постановката на Държавна опера – Бургас ще видите една вълшебна визия, която, като в кристална топка, в която плуват снежинки, като онези от детството, ще се редуват приказни образи, в един чуден и омайващ танц, като „хапче доброта и красота“ в период, в който приказните реалности са твърде далеч от прагматичния ни делник.

За солистката Полина Иванова, която дебютира в ролята на Принцеса Аврора:

Полина Иванова започва образованието си в НБУ "Михаил Лъкатник" - гр. Бургас.

В 5-и клас постъпва в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” със специалност "класически танц", където и завършва своето средно образование с педагог - Недко Георгиев. В момента е студент в „Академия за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство – Пловдив” (АМТИИ). Гастролирала е в Холандия.

Участия:

Международен конкурс „Анастас Петров” 2014 г., гр. Добрич – специална награда за артистичност на фондация Нина Кираджиева;

МК „Анастас Петров” 2015 гр. Добрич - Стипендия за правоучастие в Международна Лятна Балетна Академия Варна 2016;

МК „Сицилия Барока” гр. Модика, Италия – 3-та награда, специална награда Мартина Чивело;

МК „Слънце, дружба, мир”, гр. Обзор – лауреат 1 степен - класически танц, лауреат 1 степен – характерен танц

Национален фестивал на камерния танц 2016 г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц;

Национален конкурс „България танцува” 2016г. гр. Димитровград – 2 място – класически танц, 1-во място- съвременен танц;

Национален фестивал на камерния танц 2017г. – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц;

Международен конкурс МК „Рози на Казахстан”2017, гр. Астана, Казахстан –Гранд при- съвременен танц, 1-во място – класически танц, 1-во място- съвременен танц- дует, 1-во място – съвременен танц – трио;

МК „Рози на Обзор”16-30. 07.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц – трио;

МК „Рози на Обзор”13-27. 08.2018, гр. Обзор – лауреат 1 степен – класически танц;

Фестивал на камерния танц 2018 – гр. Хасково – 1-во място – класически танц, 2-ро място – съвременен танц;

МК „Рози на Русия” 2018, гр. Санкт Петербург, Русия – лауреат 1 степен класически танц, лауреат 1 степен – съвременен танц, лауреат 1 степен съвременен танц- трио, лауреат 2 степен – съвременен танц – дует

Виртуален конкурс „Flying Stage” – Гранд при – класически танц

IBC Sicilia 2019 - 1-ва награда

МК "Анастас Петров" 2019г. - 3-та награда

Участва в постановките на Държавна опера – Бургас: „Спящата красавица“, „Баядерка“, „Лебедово езеро“, „Пепеляшка“, „Лешникотрошачката“, „Аида“, "Бал в Савоя", "Целуни ме, Кейт!".

От 4-годишна възраст се занимава с художествена гимнастика. До 2017 г. е част от националния отбор. Взима участие в много международни и национални състезания и Европейско първенство за девойки през 2016 г.





ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.