Здравният министър Костадин Ангелов, който преди минути съобщи извънредните противоепидемични мерки, които влизат в сила от 27-и ноември (петък) направи важно уточнение.

„Мерките влизат в сила от петък вечерта. Това означава, че учениците ще бъдат на училище в този ден, а търговските центрове ще работят. Правим това, за да няма неразбиране”, каза министърът. Така на практика Черният петък, в който има големи търговски отстъпки, ще се състои освен онлайн и във физическите магазини.

Припомняме мерките, които влизат в сила от вечерта на 27-и ноември и са в сила до 21-ви декември 2020.

Преустановяват се присъствените учебни занятия във: всички образователни институции – за ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности и дейности по интереси и занимални; всички висши училища, всички присъствени занятия в езикови и образователни школи, детски градини и ясли, детски центрове и др.

Преустновяват се присъственото провеждане на конференции, конгреси изложения, семинари, тиймбилдинги

Преустновяват се всички културно-развлекателни мероприятия с изключения на тези в театрите, които могат да работят на 30 процента заетост, дистанция между посетителите и носене на маски.

Не се допуска частни тържества с повече от 15 души

Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

Затварят фитнес центровете

Прекратяват се посещения във всички заведения за хранене и развлечения – допускат се само доставки или вземане на храна за офиса и дома

Затварят игрални зали и казина

Търговски центрове и търговски центрове тип мол, с изключения на магазини за хранителни стоки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, доставчици на съобщително услуги в тях, затварят.

Прекратяват се групови туристически пътувания

Здравният министър обяви, че църкви, дажамии и синагоги - религиозните храмове остават отворени. Също парковете и градините, няма да се налага вечерен час.