Двама мъже, съответно на 21 и на 25 години са задържани за серия от измами на територията на град Карнобат. Те са заловени непосредствено след като прибрали 11 хил. лева от възрастна жена, която оставила парите до контейнер край супермаркет в Айтос. Това съобщиха на брифинг главен инспектор Петър Иванов от отдел „Криминална полиция“ в Бургас и наблюдаващият прокурор Милена Стойчева.

„Единият от тях се е представил за служител на полицията и убедил пострадалата на 79 години да изтегли спестяванията си и да ги остави до контейнер до хипермаркет в Айтос. На двамата първоначално им бе взета мярка задържане под стража за 72 часа, а от вчера Районен съд Айтос е постановил постоянна мярка „задържане под стража“, която все още не е влязла в сила. Сумата, която пострадала е оставила е 11 хил. лева и 62 евро“, каза прокурор Стойчева.

„Във връзка със зачестилите телефонни измами в Карноат и Айтос, на 19- ти ноември е получена опреативна информация за двете лица, съпричастни към тях. Проведени са опреативно-издирвателни мероприятия, като лицата са установени и задържани непосредствено след извършване на телефонната измама. Сумата е установена в самите тях. При извършените процесиолно-следствени действия в обитаваните от тях жилища в Карноат и в Бургас, бяха установени ценности и вещи, от които може да се направи заключения, че лицата са съпричастни към извършване на още 7 броя телефонни измами в Карнобат на обща стойност над 90 хил. лева. Това е в период на 1 месец преди тяхното задържане“, каза главен инспектор Иванов.

При някои от измамите е ползван за мотив за предоставяне на кръвната плазва, но продължава да преобладава като мотив схемата с помощ на полицията.

„Призовавам хората да не се поддават на подобни внушения, да помнят, че полицията не иска пари по никакъв повод от гражданите. При най-малкото съмнение – звънете на тел. 112, близък роднина, съсед.“, добави той.