Община Бургас ще кандидатства за доставка на два нови електромобила за нуждите на Общинско предприятие „Транспорт“ и Общинско предприятие „Общински имоти“. Предвижда се новите електромобили да заменят използваните към момента дизелови. Това реши Общиснкият съвет на Бургас на заседанието си днес. Докладната записка с предложението на кмета Димитър Николов предизвика дискусия. В нея в крайна сметка надделя мнението, че бъдещето е на електромобилите и технологиите, опазващи околната среда.

Така Общината ще кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ от Националния доверителен екофонд по за насърчаване използването на електромобили. Средствата ще й бъдат възстановени след закупуване на превозните средства.

Христо Панайотов от групата на БСП изрази мнение, че сега не е подходящо време за подобен разход. Калояна Живкова от ГЕРБ обаче го контрира, че чистотата на въздуха е пряко свързана със здравето на Бургазлии и към момента ние малко закъсняваме с въвеждането им. Зам.-кметът Весна Балтина даде за приемер други европейски страни и препоръките на ЕС относно използването на елекетромобили.

Чу се и мнение, че две возила няма да променят нищо, но Бойчо Георгиев обясни, че постепенно с по два автомобила целият автопарк на общината ще бъде подновен.

Д-р Георги Митев, който е председател на постоянната комисия по екология. направи забележка, че докладната не е минала за разглеждане през комисията, но въпреки това я подкрепя на 100%.

Така Бургас все повече се доближава до новите технологии.