Концертът, който е предвиден в програмата на Държавна опера – Бургас във вторник, 24-и ноември, от 19 часа, в залата на Операта, е посветен на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен, представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музиката на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Виенският класик е важна фигура в периода, който се счита за преход между класицизма и романтизма. Бетховен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, преливащ в трагизъм, героика, амплитуди в емоционалния спектър и характерна за стилистиката на композитора наситеност на вложения в произведенията му чувствен заряд.

В програмата на концерта, посветен на 250-годишнината на големия композитор, чието творчество носи същевременно характерните черти на европейския стил и драматичната, разкъсвана от лични трагедии и вътрешни противоречия натура на Бетховен, ще прозвучат неговите творби: Увертюра "Егмонт", Сцена и ария за сопран и оркестър оп.56 "Ah! Perfido“, солист – Мария Цветкова-Маджарова, сопран. Солистката на Държавна опера – Бургас само преди броени дни бе стилна със запомнящото си представяне на бургаска сцена в концертния спектакъл Primadonna-Donna-Donna, заедно с другите прими на Бургаската опера – сопраното Нона Кръстникова и Йоана Кадийска, мецосопран. Концертната програма ще завърши със Симфония № 1 до мажор, op. 21 от Бетховен. Зад диригентския пулт застава Цанислав Петков, който дирижира Камерния концерт на 18-и ноември, също в залата на Операта. Концертмайстор е Йордан Ковачев.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, в касата до „Часовника“ /пред х-л „България“/ и в мрежата на Grabo.

За диригента:

Цанислав Петков е едва на 30 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ - гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.

От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

За солиститката:

Мария Цветкова-Маджарова, сопран, е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.