Д-р Димче Миладиновски, който е управител на хосписа в Черноморец, а през последните години е свързал живота си с Рибарското селище край Бургас, се е наел да прави Морска библиотека и паметна плоча на американския писател Джон Стайнбек в Ченгене скеле.

„Ще направим библиотека на брега на морето. Реших да направя, заедно с моите приятели от Рибарското селище, една библиотека, която ще бъде модерна и ще представлява център от морска литература, картография и книги от различен жанр. Имаме едно дарение от Варна - цялата документация за морето. Работим и върху хиляди книги за дигитализация. Очакваме и дарения от книги, за да можем да ги разработим. Стефан Пейков се занимава с дигитализацията на книгите и се надявам да бъдат направени. Тази библотека и читалище ще бъдат с голямо значение, както за региона, така и за страната. Надявам се да създадем Рибарски вечери на поезията. Надявам се, че читалището да бъде мост между българския и македонски народ и ще се обединваме културно.“, каза той.

Д-р Миладиновски от години живеел в Рбарското селище. „Това, което видях през годините е богатството на хората, които живеят в ламаринени къщурки, които обединяват интелигенцията. Там има една улица, която се нарича „Консервна“, която е именувана на романа на Стайнбек. Аз съм инициатор да създадем паметник на Джон Стайнбек и работим по това. Когато влезете в Рибарското селище, когато влезете, пише „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“, което е на Хемингуей. Има много поетични неща, които дават възможност човек да създава в сферата на литературата. Затова решихме на това място да бъде създадена морска библиотека и Морско народно читаище.“, добави д-р Миладиновски.