В Ямболска област не можело да бъде обособена болница за лечение само на Covid пациенти. При критична ситуация ще бъдат разкрити още 20 легла в областната болница, съобщи БНР.

101 са отчетените за последното денонощие положителни проби в Ямболска област, като това е най- големият брой от началото на пандемията.

Заболеваемостта вече приближава 600 на 100 000 души население, а ситуацията се усложнява заради многото инфектирани в домовете за възрастни в Ямбол и село Болярско.

Четирите лечебни заведения на територията на областта са разкрили максимален брой Covid легла.

Областната болница не може да се преустрои само за лечение на коронавирус, тъй като е единствената, която поддържа спешност, обясни зам.- директорът д-р Валентин Вълчев.

"Всяко едно увеличение на леглата ще започне да пречи в някаква степен на функционирането на други отделения. Можем в някаква черезвичайна ситуация да разкрием още 15 или 20 легла, но това е максимума", поясни той.

В частната болница в Ямбол и общинската в Елхово не могат да разкрият допълнителни легла, заради липсата на персонал, а в кардиологичната са Covid леглата са само за техни пациенти.