Кметът на Бургас Димитър Николов настоя да бъдат въведени нови изисквания за застрояване в 100-метровата зона А. В докладна до общинския съвет в града, Николов иска да бъде ограничено строителството на плътни огради в територията, в непосредствена близост до морския бряг. Николов предлага имотите да са оградени само с ажурни заграждения, с височина до 2,20 м, като плътната част да е е с максимална височина до 60 см, а над нея по височина се монтират прозирни / ажурни пана/ с височина до 160 см.

Така, се посочва в докладната, ще се увеличи възможността за циркулация на въздуха, ще се запазят визуалните коридори от и към морето и ще се подобри цялостният визуалният облик на населеното място от страна на морският бряг.

„Наличието на инвестиционни интереси, одобрени и влезли в сила подробни устройствени планове за територии като разширенията на кв. Крайморие и кв. Сарафово, м. Ъгъла (бивша м. Кюшето) и др., които към настоящия момент все още не са застроени, определя необходимост от определяне на изисквания и правила за облика на градската среда. Въвеждането на общи изисквания към оградите е обосновано и от политиката на община Бургас за развиването на туризма“, пише още в докладната. Целта, подчертава Николов, е да не се допусне презастрояване.