„На какъв етап са довършителните работи в новата сграда на библиотеката? Това е един от най-често задаваните въпроси от читателите на Регионална библиотека „Пейо Яворов“”, споделят от библиотеката в своята фейсбук страница, където вече редовно ще качват снимки от довършителните работи в новия дом на книгата. Както бургазлии знаят, той се намира на мястото на Немската болница на ул. „Св. св. Кирил и Методий”.





„Работи се усилено и в това може да се увери всеки, който дори само минава покрай обекта. Техника и хора работят ударно, гонят се сроковете, които са заложени от Община Бургас. Вътре в сградата положението е същото. Работниците извършват довършителните дейности, които не са никак малко. Както неведнъж е казвал кметът Димитър Николов, тук всичко се прави, за да могат бургазлии да използват максимално книжното богатство на библиотеката, събирано с години. Някои от залите са заключени, защото работата по тях е приключила. Обзавеждането на други е монтирано или се прави в момента”, пишат от библиотеката.

Проектантът на интериора инж. Павел Димитров наблюдава процеса на място и обяснява: „Сградата има доста модерен вид, който трябва да се спазва и по отношение на интериора. Разчитаме на широки, отворени пространства с ясни подови линии, с лесна ориентация за ползвателите. Има изключително голямо количество рафтове и стелажи за събиране на всички видове книги. Те са разделени в няколко сектора. Заложили сме на абсолютно естествена визия,, с изчистени праволинейни форми“.

Интериорният дизайнер добавя още, че са монтирани стелажите на втория етаж на библиотеката, голяма част от оборудването вече е там, поставени са много от периферните мебели. Работи се по третия етаж, с кранове се внасят допълнителните мебели, които са по-обемни. Всички срокове са спазени.

Комисия от Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ извърши проверка на помещенията, за да даде становище, дали на този етап са спазени изискванията за пожарна безопасност. Инспектор Николай Николаев обяснява, че проверките ще продължат до цялостното завършване на обекта.