На първи октомври спортните зали ще бъдат отворени за публика, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„В момента се подготвят документите, за да може от първи октомври зрители да присъстват и на мачовете от първенствата на закрито. Вече сме се разбрали с федерациите, че 1 октомври е една добра дата, за да могат да се пуснат хората в залите. В момента изграждаме детайлите дали ще са през седалка или две, като в близките дни ще подготвим всички документи и ще ги предадем в Министерството на здравеопазването“, заяви министър Кралев по време на спортното изложение в бившата зала „Фестивална“, сега Арена „Асикс“, което е част от Европейската седмица на спорта и Be Аctive.

Днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с представители на федерациите по волейбол, баскетбол, хандбал, хокей на лед, футзал и водна топка, на която обсъдиха нужните противоепидемични мерки за допускане на публика при провеждане на състезания на закрито, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

Предложението от федерациите е направено на база придобития опит през юни, когато бе позволено провеждането на състезания на закрито с публика. По време на разговора министър Кралев и представителите на спортните централи обсъдиха възможността при провеждане на състезания на закрито да се допуска публика при настаняване на зрителите най-малко през 1 седалка и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м., при заетост на местата не повече от 50%. Зрителите трябва да бъдат със защитна маска или с друго средство, покриващо носа и устата по време на целия си престой в спортното съоръжение.

Внимание бе обърнато и на допускането на журналисти в спортните съоръжения. Настаняването им трябва да се организира така, че да няма пряк контакт между журналисти и състезатели, като се осигурява дистанция от минимум 3 м. между журналистите и състезателите. Журналистите трябва да спазват и физическа дистанция от 1.5 м помежду си.

Бяха обсъдени противоепидемичните мерки за съблекалните, общите части в спортно съоръжение, тоалетните, трибуните и др.

Въз основа на разговорите от днешната среща Министерството на младежта и спорта ще изготви предложение с указания за прилагане на противоепидемични мерки на спортни обекти и съоръжения, което ще бъде изпратено на 25 септември на Министерството на здравеопазването за утвърждение.