i

Обрат с Иван, който Гърция иска, заради измами с банкови карти: Апелативният съд реши да лежи в роден затвор

img
снимка интернет

Бургаският апелативен съд отмени решение на окръжния съд в града, с което бе разрешено предаването на Иван И. за излежаване на присъда в Гърция. Мъжът се издирваше с Европейска заповед за арест. Съдът постанови отказ от изпълнението й и прие да се приведе в изпълнение от прокурор наказанието лишаване от свобода за срок от 10 години, наложено с решение на Тричленен апелативен съд – Тежки престъпления на Източен Крит.

Иван И. е осъден ефективно за това, че през 2011 година в съучастие с други две лица е извършвал измами като инсталирал на различни банкомати устройства за копиране на данни от дебитни карти с цел изработване на фалшиви такива, чрез които да бъдат теглени пари в брой. Общата сума, която е изтеглена, възлиза на 50 797,4 евро.

Пред въззивната инстанция делото е образувано по жалба на защитника на исканото лице срещу решението на Окръжен съд – Бургас за допускане изпълнението на Европейската заповед за арест. В съдебното заседание представителят на Апелативна прокуратура посочи, че жалбата е основателна в частта, в която се иска отказ от изпълнение на ЕЗА и предложи решението на ОС – Бургас да бъде отменено.

Според апелативните съдии Окръжният съд правилно е приел, че ЕЗА отговаря на изискванията и не са налице абсолютни основания за отказ от изпълнение. Заповедта е издадена от компетентен орган на съдебна власт н Република Гърция. Описаната престъпна деятелност има аналог и по българския наказателен закон. Престъплението не е амнистирано в Р България не попада под нейната юрисдикция. Няма данни лицето да е осъдено за същото престъпление от български съд или съд на друга държава членка. Срещу него няма висящи наказателни производства в Р България.

Апелативен съд – Бургас не споделя извода на първата инстанция, че не е налице факултативно основание за отказ от изпълнение на ЕЗА. Според въззивния състав наложено е наказание лишаване от свобода в значителен размер, което ще откъсне исканото лице за период от 10 години от семейство и близки роднини в България. Иван И. е български гражданин, постоянно живее в страната ни и е заявил, че желае да търпи наказанието си в Р България.

„Изтърпяването на наказанието в държавата по произход е свързано със съблюдаване на принципите на хуманност и човешко отношение, а приемането на наказанието за изпълнение в Р България изцяло съответства на поетите международноправни ангажименти, тъй като същото ще бъде изпълнено по същия начин и срок като в Република Гърция“, посочват апелативните съдии в акта си, с който отменят решението за изпълнение на ЕЗА и отказват предаване на българския гражданин на гръцките съдебни власти.

Въззивният състав потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ взета на Иван И. до приключване на процедурата по привеждане в изпълнение на наказанието лишаване от свобода.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"