Община Малко Търново изцяло променя планираните предварително мероприятия за месец август, който по традиция е изпълнен с културни прояви. Единственото събитие, което ще се проведе през август, подготвено и организирано от Община Малко Търново, ще бъде поклонението по повод 117 години от Илинденско – Преображенското въстание в местността Петрова нива на 19 август, като кметът Илиян Янев се надява да бъде по-лесно спазването на противоепидемичните мерки при отпадането на вечерните мероприятия на този ден. В рамките на един час, от 13.30 часа, ще бъде проведена заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на мемориала.

Ето и обръщението по повод взетите мерки на кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев:

Август е - месецът, в който културния календар на община Малко Търново ежегодно беше най-наситения на събития месец от годината.

Много трудно ми беше да взема решение как точно да се случат нещата тази година, когато мненията и мерките по повод covid 19 са толкова противоречиви и променливи от няколко месеца насам.

След много обсъждания и разговори решихме, че е по-разумно да избегнем всички възможни струпвания на много хора на територията на нашата община, като това изцяло променя планираните предварително мероприятия и отменя ангажиментите по тяхното организиране.

Важно за мен е да не съществува риск за местните хора, предизвикан от организация, за която отговорност нося аз и хората от екипа ми. Може би ще има хора, които няма да разберат тази моя предпазливост, но много искам да избегнем всяка една възможност да бъде установен случай на коронавирус в Странджа.

В тази връзка искам да ви информирам, че единственото събитие, което ще се проведе през август, подготвено и организирано от Община Малко Търново, ще бъде поклонението по повод 117 години от Илинденско – Преображенското въстание в местността Петрова нива на 19 август, като се надявам да бъде по-лесно спазването на противоепидемичните мерки при отпадането на вечерните мероприятия на този ден. В рамките на един час, от 13.30 часа, ще бъде проведена заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на мемориала.

Всичко останало, което мислехме, че ще можем да осъществим, няма да се състои. Искрено съжалявам за традиционните летни културни празници, за Черногоровския панаир, който възстановихме миналата година, за съборите по селата.

Надявам се догодина обстановката да е спокойна и нищо да не ни попречи да се срещаме и веселим заедно!

Дотогава нека се грижим освен за себе си и за близките си хора!