„Ворик Груп“ ЕООД с позиция за саботирано обсъждане за крематориума в Камено, Общината: Стриктно спазваме задълженията си!

img


Обществено обсъждане, което трябваше да се проведе на 28 юли в град Камено за изграждането на „Парк за кремация и урнополагане“, се провали. От фирмата-инвеститор „Ворик Груп“ ЕООД излязоха с позиция, насочена срещу част от гражданите и към общинската администрация. "Спазваме си задълженията. Не можем да вземем страна. Общината е изпълнителна местна власт, която се съобразява със законите и с волята на хората", коментираха от Община Камено.

Ето и позицията на фирмата-инвеститор, без редакторска намеса:

„Разбирам страховете на хората, но няма как да оправдая техните действия. Бяхме свидетели на едно крайно арогантно поведение от страна на част от присъстващите, които не дадоха никаква възможност да проведем общественото обсъждане“, коментира управителят на „Ворик Груп“ Кристиян Киров. На общественото обсъждане бяха поканени и представители на немска фирма, която е изградила над 250 крематориума по целия свят. Целта на визитата бе жителите на град Камено да зададат всички свои въпроси и да получат пълно разяснения за бъдещия проект. „Не само, че немските представители не успяха да се включат в общественото обсъждане, а дори на излизане от залата единият от тях бе заплашен с физическа саморазправа и убийство! Разбира се той веднага сигнализира на органите на реда и пусна жалба срещу агресорите, но това ще остане една изключително нелепа и недопустима ситуация, за която огромна вина носи и Община Камено и цялата администрация, която бе пряко отговорна за демократичното и цивилизовано провеждане на общественото обсъждане. С бездействието, което показа общинска администрация можем да кажем, че тя бе съучастник на агресивните граждани и подкрепи техните действия“, добави Киров.

От „Ворик Груп“ за пореден път изразиха мнение, че основните притеснения на гражданите от Камено, относно замърсяването на въздуха са абсолютно неоснователни. Научно е доказано в огромен брой страни по света, където има изградени подобни крематориуми, че при работа с подобни инсталации, въздухът не само не се замърсява, а преминавайки през специалните филтри и инсталации, ще се връща в пъти по-чист в атмосферата.

От фирмата инвеститор потвърдиха, че на този етап проектът е замразен, но все пак има планирани действия, които трябва да бъдат доведени до край. Относно ползите на евентуално реализиране на инвестицията Кристиян Киров заяви „Ако успеем да финализираме този огромен проект, ползите за цялата община Камено ще са големи. Нови работни места, внесени сериозни данъци в Община Камено, сериозно подпомагане на Камено-Газ, защото на това почти фалирало дружество са му необходими големи консуматори като нас. В крайна сметка имотът, на който планираме изграждането на този крематориум е частен и ако няма законови пречки това да се случи, ние ще финализираме този проект“.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”