Искам да благодаря на българските полицаи, които в последните два дни работят под огромно напрежение. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет след изявлението, в което президентът Радев каза, че кабинетът на Борисов и главният прокурор трябва да подадат оставка.

„Няма да има огледална реакция, няма да кажа, че правителството иска оставката на президента. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Президентът има повече от година до края на мандата си и аз държа той да го изкара, въпреки всичко”, каза Дончев.

Дончев зададе въпроса кога правителството се е превърнало в мафия. И отговори, че то е било назовано така, след като прокуратурата е повдигнала обвинения на съветници на президента.

„Сегашното правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да същестувава в това НС”, каза Дончев.

Той направи и превод на изказването на Радев.

„Думите му звучат: „Искам цялата власт в държавата сега и безконтролно”. Само че това върви със споменаването на някаква цел, цели, програма, отговор защо. Ако някой иска цялата власт сега – нека обясни какво ще направи. Ще заповяда да се пусната агитките в МС, ще има някаква социална програма. Не чухме нищо такова”, каза Дончев.

Той добави, че Министерски съвет не е на Бойко Борисов и президентството не е на Румен Радев, те са на България.

Денича Сачева призова за възобновяване на институционалния диалог и призова симпатзинатите на ГЕРБ за хладнокръвие и спокойствие.