Избора на подходящи зимни гуми тепърва предстои, поради задаващата се есен. Всеки шофьор, постепенно се ориентира към смяната на летни със зимни гуми. Като за целта първо се проверява състоянието на старите гуми. В случай, че се наблюдават определени неизправности, не поемайте рискове. Най-безопасно е да закупите нови.

За да бъде наистина правилен избора, трябва да бъде съобразен задължително с препоръчителните размери. Ако се колебаете между зимни гуми 15 или такива с 16 цола, се водете винаги по препоръките от производителя.

Параметрите за цолажа на автомобила, са обозначени в сервизната книжка или върху т. нар. фабричен стикер.

Ако например е описано, че за вашият автомобил, трябва се използват зимни гуми 17 цола, то заложете на този размер. По този начин, можете да сте сигурни, че превозното средство е проектирано да работи с тях.

Насоки и съвети за проверка на зимните гуми

Зимните гуми имат своите специфики, които е добре да бъдат съобразени не само при покупка, но и по време съхранението и експлоатацията им.

Започвайки от покупката, трябва да се насочите към гуми, които са предназначени за конкретния сезон. Гумите за различните сезони са разработени, за да са устойчиви на определени метеорологични условия. Именно затова се различават и по химичен състав.

За да запазят максимално своите свойства, гумите трябва да се съхраняват на място, в което няма влага, пряка светлина и температурата, която не трябва да е над 25 градуса. Редно е също така да бъдат складирани в тяхната естествена форма, тъй като има риск от деформирането им.

Дори след като бъдат монтирани зимните гуми, е необходимо да се проследява регулярно тяхното състояние. Факторите, към които трябва да подходите с повишено внимание са следните:

  • Налягането на гумите

  • Наличие на повреда или дефекти

  • Степен на износване

  • Времеви експлоатационен период

  • Степен на натоварване

  • Състояние на протектора

  • Системна професионална проверка

  • Необходимост от препарати

Налягането на гумите се изразява в наличния кислород в тях, който постепенно с времето намалява. Това е и основната причина, поради която е необходима периодичната проверка на нивото на налягане.

Честотата на проверките, зависи до известна степен от състоянието на зимните гуми. Ако са нови, може да се извършват един път месечно. В случаите, в които са използвани повече от един сезон, е препоръчително да се проверява налягането на всеки две седмици.

Навременната проверка на налягането в гумите е важна, защото това пряко влияе върху тяхната издръжливост. Прекомерното или недостатъчно налягане, може да крие рискове за безопасното движение на автомобила. Освен това при неправилно налягане, понякога се наблюдава и завишен разход на гориво.

За по-голяма сигурност, добре е да се запознаете с максимално допустимото налягане на гумите. Подобно обозначение, се прилага от производителя на автомобила в експлоатационната книжка.

За да следите с точност, налягането на зимните гуми, можете да закупите бюджетен манометър. За правилната му употреба е важно да знаете, че се използва, когато гумата е била в покой няколко часа. Измерването трябва да се направи за всяка една гума, ако има различия, трябва да бъдат изравнени.

Много често, дефектите по гумите са видими с просто око, обичайно са под формата на издутини. При наличие на подобно нараняване, на всяка цена трябва да се обърнете към професионалист.

Внимавайте и за попадналите чужди частици в протектора, особено за тези, които носят опасност от пробиване.

По отношение на износването, също трябва да се подходи с повишено внимание. В повечето случаи, се наблюдава неравномерно износване на предните или задните гуми. При наличие на този проблем е необходимо да смените, този чифт, който е осезаемо износен.

В други случаи е възможно неправилно износване само на една гума, което сигнализира за проблеми в автомобила. Често в подобни ситуации се налага извършване на баланс на гумите.

За да проверите дълбочината на протектора, не е необходимо да разполагате с дълбокомер. Нужни са ви: монета (от един или два лева) или обикновена кибритена клечка. И при двата варианта, идеята е да се разбере дали имате остатъчни поне 4мм. изискуеми за зимен сезон.

Достатъчно е да поставите монетата в канала на гумата и да установите, дали сребърният външен връх е видим. В случай, че се вижда е добре да се ориентирате към смяна на гумите. Същата процедура, можете да изпълните чрез кибритената клечка, като индикатора в случая е кафявия връх. Ако остава незабележим, то значи всичко е наред.

При зимните гуми е редно да проверявате и състоянието на прикрепените шипове. В случай, че се клатят или огъват по-лесно, то това означава, че вече не са ефективни.

След определен експлоатационен период на гумите, с препоръчителен характер е периодичния оглед от професионалист. Обикновено се рекомендира, след пет годишна употреба на зимните гуми.

За да сте напълно сигурни, че полагате правилната грижа за вашите зимни гуми, можете да се снабдите и със специални препарати. Те са ефективни, като допълнително предпазват от напукване и захабяване.

* Източник: https://www.theweathernetwork.com/ca/news/article/simple-tips-for-checking-the-safety-of-your-winter-tires-quarter-trick