Увеличават се оборотите на обектите по цялото Черноморие за юни 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 година, отчитат от НАП.

От Приходната агенция се позовават на данните, които фискалните устройства подават към тях всеки месец. Оборотите на всички обекти по цялото ни Черноморие през юни 2018 г. са 1,127 млрд. лв.

От НАП уточняват също, че по-високи приходи са регистрирани от заведения и магазини, както на Южното, така и на Северното Черноморие. Например, в Приморско през юни тази година, в сравнение с юни 2017 г., е отчетен 75% ръст, а в Кранево - 57 на сто.

По-високи има и в Обзор - 21%, Варвара - 41 на сто, Синеморец - 23%.

Значителното подобряване на фискалната дисциплина е заради засиленото присъствие на инспектори от НАП по българското Черноморие. И тази година стотици данъчни инспектори, съвместно с полицаи и митничари, извършват лятна контролна кампания по Черноморието.

От началото на кампанията досега са направени общо над 8900 проверки, като запечатаните до този момент обекти са 210, уточниха от НАП.

От там припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания.

От приходното ведомство използват също и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг са подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.