Асоциацията на концесионерите на морски плажове в България разпространи отворено писмо относно замърсяването от нефтопродукти на българската акватория на Черно море, прилежаща към морските плажове, в което сигнализира всички компетентни институции в държавата, че Черно море изхвърля топчета мазут по българското крайбрежие.

"Замърсяванията не са сериозни, но се случват почти ежедневно. Засегнати са плажните ивици по южното Черноморие от Несебър до Синеморец. Възможно е замърсяването да достигне и на север, в зависимост от скоростта и посоката на вятъра и морските течения", се казва в писмото.

Асоциацията на концесионеритена морски плажове уточняват, че всичи наематели помагат усилия да чистят замърсяваснията, както и че са подадени сигнали към всички отговорни институции. От асоциацията апелират компетентните органи да открият първоизточника на замърсяването и да излязат със становище от къде идва това замърсяване с нефтопродукти, както и да вземат необходимите мерки за предотвратяване на подобни замърсявания.

Ето пълния текст на писмото: