България ще има рекламни билбордове в Ню Йорк. Те ще бъдат разположени тази есен, обяви министърът на културата Николина Ангелкова на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм.

Ню Йорк е космополитен център не само да привличаме американски туристи, но туристи от цял свят посещават този град, коментира тя.

През ноември на международното туристическо изложение World Tourism Market в Лондон ще бъде представено културно-историческото ни наследство. На щанда ще бъдат произведени сувенири с помощта на 3D принтер, обяви Ангелкова.

"В момента Министерството на туризма и Русенският университет "Ангел Кънчев" работят съвместно по един изключително интересен проект – виртуална реалност, която да представи културно-историческото ни наследство. Посетителите на една от най-големите туристически борси в света, която се провежда в британската столица, ще имат възможността да станат свидетели на изработването на дигитални 3D сувенири, които ще могат да получат на място, подчерта министърът.

"Инициативата е изцяло насочена към популяризирането на културно-историческото ни наследство. Ще бъде свързана и с мобилната платформа ILoveBulgaria, която при сканиране на QR кода освен информация за самия обект ще предоставя и виртуализация на 3D изображението му. Към този момент към пилотния проект са изработени 20 обекта като предстои да бъдат надградени", каза още министърът.

По думите ѝ министерството ще поиска 30 млн. лева за реклама на страната ни като туристическа дестинация за следващата година.

От януари до май тази година приходите от туризъм са над 1,5 млрд. лева.

По думите ѝ разчетите показват, че макар и с малки стъпки у нас започват да идват туристи от по-висок клас, затова усилията на специалистите от бранша ще бъдат насочени към реклама на България не само на утвърдени пазари, но и на пазари като Китай, Япония, Индия, Близкия изток, САЩ и Канада.