След като преди три седмици, инвестиционен диамант за първи път се появи във витрината на заложна къща в Бургас, в момента оказионите в града са заляти от скъпоценни камъни. Само в една от заложните къщи за продан с 20 процента отстъпка се предлагат 16 инвестиционни диаманта. Най-евтиният е 599 лева. Той е 0.55 карата, представлява кръгъл брилянт, с много добра симетрия и полировка. Има и сертификат от Diamond & Gem Laboratories of America.

Най-скъпо- за 25 999 лева се предлага жълто-зелен диамант от 4.03 карата. Той е сертифициран от IGL International Gemological Laboratory - световно призната лаборатория от специалисти гемологисти, които са изследвали пропорциите на диаманта шлифовка-идеална, много добра симетрия и полировка. Брилянтът е с лазерно инкрустиран сериен номер върху камъка за 100% автентичност. Останалите скъпоценни камъни са на цена между 1000 и 4 350 лева в зависимост от каратите. Всички са с необходимите документи, които удостоверяват, че са истински.

Специалисти определят диамантите като повече от украшение. Представляват универсална инвестиция, сигурна защита срещу инфлация и най-компактната форма за съхраняване на богатството. За последните 100 години цената им единствено се е покачвала, а перспективите са тенденцията да се запази.