Очаква се летният сезон тази година да бъде силен и да има повече туристи у нас от Франция и Австрия. Такава прогноза направи председателят на Института за анализ и оценки на туризма Румен Драганов. Според него това се дължи главно на оттеглянето на почиващи от Гърция, Тунис и Египет заради геополитическата обстановка.

"Ние бяхме позанемарили този пазар и не му беше обръщано вниманието, което трябваше да бъде обърнато. Около 200 хиляди са пристигащите чужденци от тези страни", обясни Драганов пред "Фокус".

Той уточни, че голямата изложба в Лувъра миналата година е била предпоставка за увеличаване на интереса от страна на Франция.

По същия начин стои и ситуацията с Австрия. През последната година имахме гостуване на австрийски туроператори по линия на австрийското посолство. Те направиха така, че да има по-голям интерес към България и ето го и резултата, допълни експертът.
През изминалия сезон заради санкциите, които бяха наложени върху Русия и съответната реакция на руското правителство, българският бизнес загуби 150 хиляди туристи, каза Драганов. Той увери, че тази година ситуацията е различна, тъй като бизнесът и Министерството на туризма са положили усилия България да си възвърне руските туристи.

Експертът допълни, че от 1 юни започва работа единната система за туристическа информация, като служители на НАП ще проверяват броя на осъществените нощувки, както и реалният брой на почиващи у нас.

По думите му увеличението на туристи ще доведе и до осветляването на сивия сектор, който през 2015 година заемаше 70% от бизнеса.