Около 320 000 българи ще намерят препитание по морските ни курорти и туристическите обекти в страната това лято. Бизнесът не очаква да има проблеми с кадрите в пика на сезона - юли и август. Недостиг на спасители също не се очертава това лято, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В момента курортите трескаво набират кадри, като има разминаване между търсенето и предлагането. Все още хотелите не са окончателно окомплектовани с кадри, а и не всички хора, които биха искали да работят лятото по морето, са декларирали за какви позиции и в кой период биха желали да работят.

Големите курорти разчитат 95% от персонала им да дойде от вътрешността на страната, а в по-малките населени места външните хора са около 5%. Освен това големите комплекси, както и 3-4-5-звездните хотели, поддържат целогодишна заетост на най-важните кадри от персонала си. По-малките хотели в периферията на Черноморието по-късно ще завършат с набирането на кадри, защото кандидатите по-късно се информират за свободните позиции. Там ще се разчита на работна ръка от вътрешността на страната.

От ученици до възрастни жени – всички намират препитание на морето. За работа в туризма в България няма възраст. 14-годишни ученици се възползват масово от възможността да работят до 22.00 часа в курортите, а възрастни жени плетат ръкавици с пет пръста за атракция на чужденците, коментира експертът.

Според Драганов туризмът е попрището, което вече мотивира българите в чужбина да се връщат като мениджъри в бранша или като предприемачи, връщат се и професионалисти - например големите имена в готварското изкуство.

В генотипа на българина е заложено да цени и да влага средства в образованието на децата си, което е предпоставка да имаме образовани кадри за бранша, а страната ни постепенно да се превръща в инкубатор за тях, смята Драганов.

Бизнесът също променя нагласата си и предоставя на кадрите си не само мотивация под формата на добра заплата, а и допълнителни екстри, сред които най-важното е отношението към работника.

Заплащането - от 650 до 12 000 лева

Средно възнагражденията в бранша варират от 650 лв. до 12 000 лева за различните позиции. Част от парите са от заплата, а друга - за квартира, храна, възможност за почивка на семейството, транспорти разходи, безплатен мобилен телефон, автомобил, кредитна корпоративна карта, не са за пренебрегване и високите обезщетения при евентуално напускане на работника, като те могат да достигнат и до три заплати.

Председателят на синдиката на туризма в България към КНСБ Татяна Джилянова коментира за че заплащането на трудовото възнаграждение в туризма трябва да излезе на светло, защото се обявяват заплати в стойности минимално 650 лева, а НСИ обявяват средна заплата за туризма от 520 лева. Тя отбеляза, че допълнителните бонуси са за мениджърския екип, а за изпълнителните кадри - социалната придобивка или бонуса е ваучери в размер на 60 лева и безплатен транспорт.

Драганов смята, че бизнесът вече е научен да поддържа банка с кадри и целогодишно да им плаща заплати - това важи не само за мениджърите и за средния персонал, но и за готвачи, камериерки, рецепционисти. Същевременно бизнесът е наясно и с това кои от бившите си кадри не би искал повторно да наеме, коментира Румен Драганов.