Плаващата сонда„Noble Globetrotter II”, която ще извърши първите проучвания за нефт и газ в блок „Хан Аспарух” - на около 80 км от брега край Варна, акостира в Бургас. Плавателният съд е собственост на американската компания Noble Drilling Holding LLC и е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора.

Корабът ще бъде представен официално на 19 април (вторник), съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Церемонията ще се от 11.30 часа, пред акостиралия кораб на частния пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.
На събитието ще присъства министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, депутати, представители на местната власт и на бизнеса. За участие са поканени и министър-председателят Бойко Борисов, както и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Управителят на френската компания „Тотал” за България, която в консорциум спечели правото да проучва територията на блока „Хан Аспарух” Кзавие Фожрас ще представи проекта в блок „Хан Аспарух“. Според проекта, в потенциалното находище да бъдат направени общо два сондажа. Инвестиционната програма предвижда в тях да бъдат вложени общо 260 млн. долара за проучване на залежите в терена. Неговата площ е е 14 220 кв.км.
В случай, че бъдат открити нефт и газ за установяване на качеството и количеството им ще са необходими още доста проучвания. Едва след това започва изгражданите на необходимата инфраструктура. Практиката показва, че от началото на проучванията, до т.нар. „комерсиализация” на залежите минават около 10 години, а експлоатацията на подобни находища траела между 30 и 40 години.
По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че до няколко години страната ни може да стане един от най-големите производители на газ в Европа, визирайки именно находището „Хан Аспарух”

В случай, че бъде открито „синьо гориво” в „Хан Аспарух” добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставян от Русия и договорен с Азербайджан. Това ще донесе огромни ползи за всички индустрии, зависещи от природния газ – енергетика, металургия, химическа промишленост.