Депутатите се отказаха от идеята да въведат солени глоби за пренощуване на плажа. Това стана по предложение на бургаския депутат от Реформаторския блок Костадин Марков, информира Dnes. bg. Народният представител се аргументира с факта, че понятието „пренощуване” може да се тълкува двусмислено и дори затварянето на очи на плажа да бъде санкционирано. Марков обаче бе категоричен, че безконтролното къмпингуване и паркиране в плажните ивици на сто метра от морето, извън населени места, трябва да бъде спряно. Така депутатите останаха зад това предложение.

Dnes.bg. припомня, че забраната бе приета с промени на второ четене в Закона за Черноморското крайбрежие от регионалната комисия в парламента преди две седмици.

Според министъра на туризма Николина Ангелкова ветото е само стъпка в регулацията на къмпингите.
"Предстои да се въведат нови изисквания за тях - да са с две или три звезди, да има осигурена топла вода и да се гарантират минималните нужди на всеки турист", каза тя.
С промените в закона за Черноморското крайбрежие се въведе и категоризация на плажовете, като част от тях бяха определени като плажове за природосъобразен туризъм. Като такива депутатите записаха в закона "Корал", "Иракли" и " Карадере".

Те няма да могат да се дават под наем и на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва стопанска дейност.