Общинските съветници от групата на Реформаторския блок предлагат и останалите общини в областта да резервират средства от бюджетите си, с които да участват във Фонда за стимулиране на полетите от Летище Бургас. През януари тази година местният парламент гласува 40 000 лева от бюджета на община Бургас за 2016г. да бъдат отделени за тази цел.

„Идеята е повече от добра, но за да заработи фондът са необходимо няколко стъпки. Първата е местната администрация да реши под каква форма ще функционира той. След това трябва да бъде уточнено какви ще са механизмите за стимулиране на авиокомпаниите, които извършват полети от и до Бургас, и коя линия ще бъде насърчена”, заяви общинският съветник от РБ Тошко Иванов.

Експертна група, в която могат да бъдат включени представители на Министерството на туризма, специалисти по авиационен маркетинг или външни консултанти, би могла да определи подходящата дестинация. В момента самолетните линии, по които целогодишно се извършват полети от Летище Бургас са три - София, Лондон и Москва.

„Целта на експертите ще е да посочат четвъртата дестинация, чието обслужване ще е от полза за областта. Тя може да е до държава от Централна Европа, за да се използва като хъб за прекачване на други полети, което ще е улеснение за пътуващите от Бургас”, разяснява Тошко Иванов.

Мнението на специалистите, с които реформаторите са разговаряли, е, че за развитието на една линия са необходими 2 години. След този период тя става рентабилна, а средствата за подпомагането й, могат да се насочат към друга дестинация. И обратното, ако в първата година няма резултати, нейното финансиране може да бъде прекратено. Полети два пъти в седмицата биха били достатъчни да се определи има ли интерес.

Според общинските съветници от РБ подпомагането на фонда и от другите морски общини би било правилна стъпка, защото ще донесе ползи за цялата област. Също така, ако плановете са линията да е целогодишна, сумата ще трябва да бъде увеличена, за да се покрият летищните такси.

„Съществуването на фонда дава стимул на авиокомпанията, понеже е вид споделяне на риска. От друга страна областта може да привлича туристи целогодишно, като залага на балнео или винен туризъм. А защо не и на спортен или дентален. Всяка от общините има своите силни страни”, заявяват общинските съветници от Реформаторски блок-Бургас.