Президентът Румен Радев заяви, че времето е решаващият фактор дали ще има втора атомна централа у нас и всеки ден закъснение е пагубен.

Радев посочи, че засега все още ядрената енергетика е най-евтината и безопасна базова енергийна мощност.
Тя дава на България почти една трета в нашия енергиен микс и е стратегически отрасъл за България, посочи той и допълни, че е изключително важно да намерим най-сетне отговор на въпроса ще има ли АЕЦ "Белене".

Президентът смята, че трябва да се изчисти въпросът с ЕС има ли проблем за лиценза й, защото "не можем да се опитваме да строим колос на глинени крака".

Румен Радев е на посещение в Козлодуй, където посочи, че можем да се гордеем с нашите кадри в енергетиката, но и тук има проблем с попълването от млади кадри.

Искат се бързи решителни мерки и най-сетне трябва да видим каква е енергийната стратегия на България. Говорим за перспектива от 20, да не кажем 50 години напред, посочи той.

На въпрос за новите разпространени записи, за които се твърди, че са с премиера Бойко Борисов, той отново настоя за независима експертиза за автентичността им. Радев обаче каза, че тя не може да бъде осигурена от прокуратурата, защото в един от тях името на главния прокурор се споменавало като "възторжен фен на премиера".

Ако се установи тяхната автентичност, това показва на лицето на Европа кой и как управлява, заяви президентът.

Радев каза, че не бърза в действията си по отношение на секретаря си Пламен Узунов. Ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, щях бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване, каза президентът. Според Радев обаче има очевидна тенденциозност и вземане на страна в политическите игри от страна на държавното обвинение. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията, заяви държавният глава.

По думите му нашето общество има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде.

Президентът каза, че при посещенията си не дели кметовете по партийната им принадлежност и подкрепя всеки, който работи в полза на гражданите си. Не трябвало да има и разделяне за държавните субсидии по такъв признак.