Страните от Европа е необходимо да се подготвят за завръщането на коронавируса. Това заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация /СЗО/ Ханс Клюге, цитиран от ТАСС и БТА.

По време на брифинг в Копенхаген специалистът изтъкна, че трябва да се използва всяка възможност за подготовка за посрещането на втора вълна на заразата. Това трябва да стане както в нашите системи за оказване на помощ в извънредни ситуации, така и в системите за оказване на планова медицинска помощ.

„С други думи, трябва да се надяваме на най-доброто, но да бъдем подготвени и за най-лошото - завръщането на COVID-19", заяви Клюге.

Според него коронавирусът може да обхване отново цели страни, региони, градове и отделни области. Резултатите от това, което ни предстои, са пряко зависими от предприетите в настоящия момент мерки.

Според Клюге епидемията от COVID-19 продължава да се намира в активна фаза в много страни по света. Медицинските служби не трябва да отслабват своята бдителност след възвръщането към нормалния живот.

Необходимо е да бъде продължено наблюдението на епидемиологичната обстановка, да бъдат своевременно откривани случаите на COVID-19, да продължи тестването и проследяването на контактите на заразените. По този начин ще се избегне въвеждането в близките седмици и месеци на нови карантинни мерки.