Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за хазарта, с които се променя структурата на регулаторния орган в този сектор.

Отхвърлени бяха предложенията на НФСБ - казина и игрални зали да има само в хотелите с категория 5 звезди и в големите курорти.

Предложението е на депутати от групата на ГЕРБ и предвижда Държавната комисия по хазарта да се преобразува в агенция, чийто ръководител да се назначава от Министерски съвет. Според вносителите предоставянето на регулациите от колективен на едноличен орган ще повиши контрола в този сектор.

С промените е предвидено и създаването на регистър на зависимите от хазарт, с който да се ограничи разпространението на това негативно социално явление.

Вписването на конкретно име в него ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това. Попадането му вътре ще означава, че той няма да бъде допускан до казина и игрални зали.

Новите текстове на закона разширяват и обхвата на хазартните игри, които могат да бъдат организирани от държавния тотализатор.

„Една трета от организираните игри от Българския спортен тотализатор отива за спорта и за младите“, аргументира предложението депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов пък потвърди, че между двете четения на законопроекта ще бъдат прецизирани текстовете, предвиждащи 10% от данъците в хазартния сектор да отиват за култура.


Такива текстове вече има, но заради юридически недомислици те се оказаха неработещи.

„5 години това не проработи. Незнайно защо, аз не мога да отговоря. Решихме от Комисията по култура да отпадне засега, а между първо и второ четене да го внесем отново, в по-добра редакция“, обясни Рашидов.

Остри критики срещу преструктурирането на Държавната комисия по хазарта в едноличен орган управляващите получиха от ДПС.

„Това ще бъде несполучлив опит да бъде подведен българският парламент“, заяви проф. Румен Гечев и продължи: „Никъде няма такъв „цар на хазарта“, който вие предлагате. Това е уникално. Досега бяха 5 души от НАП, Министерство на финансите, ДАНС, Министерство на правосъдието, и ги няма 700 млн. лева, сега ще улесните корупционерите. Ще им сложите само един човек, който ще е някакъв извънземен. И в Африка няма такъв „цар на хазарта“, който ще управлява“.

От „Обединени патриоти“ пък за преден път аргументираха предложенията си хазартът да бъде ограничен само до 5-зездните хотели, националните курорти и до 20-километровите от границата. Според тях така страната ни ще се придвижи крачка напред в борбата срещу ширещата се хазартна зависимост, но предложението не получи одобрението на мнозинството.