"Кризата с коронавируса донесе големи затруднения на фирмите в транспорта. Тези затруднения са обективни и се отчитат. Проблемът е, че кризата беше кратка, но последствията за фирмите ще бъдат продължителни, заради липсата на пътувания", заяви пред бТВ министърът на транспорта Росен Желязков, който смята, че хората ще се опитват да пътуват индивидуално и по-рядко ще ползват колективен транспорт.

Желязков съобщи, че в момента се подготвя мярка за подпомагане на бранша, като от европрограми ще бъдат отпуснати грантове, както и кредити чрез ББР, а държавната помощ за тях ще бъде не 60/40, а 80/20.

"Важното в мерките е да бъдат по-продължителни", каза Желязков и добави, че до края на годината няма да има "живи пари" от ЕС.

По думите му, държавата се готви за дело по проблема с пакета "Мобилност".

"На 8 юли е гласуването и, ако бъде гласувано, ние ще заведем дело. Но съм сигурен, че ако не съдът, то Комисията, ще промени правилата", прогнозира Желязков и добави, че България е призовала и останалите страни да се присъединят към иска.

"Важен е диалогът с автобусния бранш. Проблемите в различните предприятия е различен", допълни той.

"Евросредствата не могат да се използват за инвестиции в транспортния бранш. Наличният ресурс се разпределя чрез кредити", разкри Желязков.

Росен Желязков разкри, че засега няма фалирали транспортни фирми. Министърът допълни, че пътуващите извън страната трябва да се информират своевременно за ограниченията.

"От януари догодина ще пристигнат нови локомотиви за БДЖ", разкри министър Желязков.

"От "БДЖ-Трансимпекс"бяха поискани документи още миналата година. До този момент няма предоставени такива за финансовата част на фирмата. Тези фирми са свързани с Васил Божков неофициално", заяви Росен Желязков.