За сблъсъци между протестиращи срещу расизма и крайнодесни активисти в Лондон съобщава "Ройтерс".

На поредните протести срещу расизма излязоха и контрадемонстранти, за да защитят паметниците, свързани с колониалната история на Великобритания.

Статуи на исторически личности, включително Уинстън Чърчил - британският премиер по времето на Втората световна война, който протестиращите наричат ксенофоб - бяха обградени от контрадемонстрантите, които се опитваха да ги предпазят.

На площад "Трафалгар" се наложи намеса на полицията, за да бъдат разделени две групи от около 100 души всяка. Стигна се до физически сблъсъци, замерване с бутилки и консерви, както и мятане на пиратки.

Припомняме, масови протести срещу расизма се провеждат в целия свят след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, САЩ, задушен при полицейски арест.

Във Великобритания протестните прояви прераснаха в спорове около паметници на участниците в империалистическото минало на нацията, особено след като статуята на търговеца на роби Едуард Колстън беше съборена и захвърлена на пристанището в Бристол миналия уикенд.