Цените на парното не отговарят на реалността, твърди омбудсманът Диана Ковачева.

„Липсват ясни и прозрачни аргументи за увеличение на действащата през месеците май и юни цена на топлинната енергия от 66,70 лв./МВтч на 81,57 лв./МВтч или с 22,3% от 1 юли 2020 г. Това е сравнение, което всеки клиент на „Топлофикация София“ ще направи и ще очаква обяснение от регулатора“, посочи омбудсманът на общественото обсъждане на проекта на КЕВР за нови цени на парното и топлата вода от 1 юли т.г. до 30 юни 2021 г.

„В Доклада за новите цени, изготвен от регулатора, липсват категорични доказателства, че безпрецедентното поевтиняване на природния газ през тази година е отразено напълно в намалението на цените на топлинната и на електрическата енергия на топлофикационните дружества, които използват за основно гориво природен газ“, изтъкна Диана Ковачева. По думите ѝ съмнението възниква във връзка с факта, че към 1 юни 2020 г. цената на природния газ вече е с 53% по-ниска спрямо 31 март 2020 г., а предлаганото средно намаление на цената на топлинната енергия е едва с 9 -15% спрямо предишния регулаторен период.

За омбудсмана основателно възниква въпросът – ако прогнозираната от КЕВР цена на природния газ през новия период се окаже по-висока от реалната, как това ще се отрази на сметките за парно.

„Отговорът е, че няма да се отрази по никакъв начин. За съжаление, гражданите ще бъдат губещи. Причината са промените в Наредба № 5, според които изменение на цената на топлинната енергия се допуска евентуално веднъж на 6 месеца и то при наличие на над 15% разминаване между прогнозираната от КЕВР цена на природния газ и реалната. Дори и ако разликата е по-малка, регулаторът трябва да обясни на гражданите защо кредитират топлофикационните дружества“, категорична бе доц. Ковачева. Тя подчерта, че увеличаването на прогнозните елементи в ценообразуването за следващия регулаторен период отдалечава регулираните цени от реалните условия на пазара.

Според омбудсмана, най-справедливото решение за клиентите на топлофикациите е реалното изменение на цената на природния газ всеки месец да се отразява на цената на топлинната енергия. Тогава, и при дистанционно отчитане на абонатните станции всеки месец, реално доставеното количество топлинна енергия в сградата ще се разпределя на абонатите по действителна цена на топлинната енергия.

„В интерес на обществото е ефектът от тези промени да бъде спешно анализиран и ако е необходимо да бъдат направени своевременни корекции. За всички участници на регулирания пазар е важно регулаторната дейност на КЕВР да бъде по-динамична и максимално да се доближи до новите реалности на пазара“, призова омбудсманът.

В становището си до КЕВР националният обществен защитник изтъкна, че разглежданият доклад е почти изцяло фокусиран върху интересите на регулираните дружества за сметка на гражданите.