Слезте от колите, качете се на влака, ще отидете за 3 часа до Бургас, всичко е обновено"- Тази заявка даде днес премиерът Бойко Борисов при обявяването на старта на концесията на летище „София“, с която ще се финансира обновяването на железниците. "Без да ги обвързваме двете, веднага нови влакове и локомотиви, по най-бързия начин да обновим железницата, за да могат хората да ползват най-доброто.

До средата на юли се очаква да бъде подписан договорът за концесия на летище София.

Решението на ВАС е окончателно, това отваря възможността за подписване на договар и преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Това информира транспортният министър Росен Желязков пред колегите си на извънредното заседание на правителството днес.

Летищен оператор е Летище Мюнхен. Намерихме балансираната оферта, особено предвид предложенията за нарастване на трафик, за нарастване на пътникопоток след пандемията. Другият участник е един от най-големите световни фондове, които оперират такива активи и с 1% е Щрабаг Австрия, обясни Желязков в отговор на въпрос от премиера Бойко Борисов.

Самата компания е изключително сериозна и това обуслови нашия избор, каза още министърът. Той посочи, че е имало тежка конкуренция за концесията с достойни оферти.

След подписване на договора трябва да бъде преведена първоначалното плащане, за да влезе той в сила. То е в размер 550 млн. лв. без ДДС. Жеязков напомни, че миналата година бяха разплатени задълженията на БДЖ в очакване и на това постъпление.