НФСБ започва законодателна битка срещу монопола, наложен от телекомите, които като ОMV, Шел и Лукойл, се разбраха и вдигнаха цените на мобилните услуги. Това съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред СКАТ.

„От началото на годината цените на мобилните услуги поскъпнаха с 60-70 до 100 %. Операторите се разбраха за това, без да питат хората. Така те като монополисти удрят всички останали кабелни оператори и интернет-доставчици", посочи Валери Симеонов.

Той предупреди, че битката ще е тежка, защото става дума за големи корпорации, със страшно много пари, чиито централи са извън България. „Но и те подлежат на регулация. Още повече, че вдигат цените в разрез с общата европейска практика за поевтиняване на мобилните услуги, като така компенсират загубите си от поевтиняването на роуминга", каза лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов изрази увереността си, че ще бъде разбит и монопола в сектора на горивата, конкретно на Лукойл. „Сигурен съм, че ще успеем да пресечем картелните схеми на съгласуване на цените на веригите бензиностанции".

Предстои много сериозна битка срещу разпространението на дрога в България. „Целият този процес се покровителства от полицейски служители на различно ниво, което налага незабавни реформи и кадрови промени. Ако имаме подкрепата на нашите по-големи партньори, както и на Народното събрание, ще се справим с наркопласьорите, с големите вериги за доставка на опасната отрова, която погубва децата ни", даде още един анонс лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов напомни случаите с възникналите етнически конфликти в Асеновград и район „Северен" в Пловдив. Показахме, че когато държавата е на мястото си – се намира решение. Днес и на двете места има изградени полицейски управления и тежките конфликти останаха в миналото", подчерта лидерът на НФСБ.

„Обществото израсна, узря, видя, че няма нищо по-силно от държавата, дори когато става дума за най-опасните престъпници. Може би това е най-големия плюс на НФСБ със Закона за хазарта – че след обезверяващия преход, върнахме вярата на хората в държавата и справедливостта. То е по-важното, а не че сме ударили Васил Божков или Валентин Златев". Това каза Валери Симеонов в коментара си за започналия у нас оздравителен процес и битка с олигархията.

Той припомни, че когато е започнала тази битка – с първия законопроект на НФСБ срещу хазартната зависимост и дейността на Божков, всички са били скептични. Предупреждавали са го да не се захваща с Васил Божков, защото е опасен.

„Прокуратурата беше сезирана за незаконната дейност на Васил Божков на 4.12.2020 г. До 16 януари, докато от НФСБ не внесохме проекта, практически нямаше никакви видими действия от нейна страна. Нямаше окончателно заключение от финансовите институции, с изключение на АДФИ, която беше констатирала разминаване от 260 млн. лв., но не беше излязла със заключението, че това е финансово нарушение. Колелото се завъртя, когато внесохме нашия законопроект и започнахме да обясняваме колко е важно държавата да си отвоюва лотарията", посочи Валери Симеонов.