Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на ръководството на дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да провери лично на място стоителството край плажа в местността Алепу край Созопол. Това съобщи пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.


Проверка на районната строителна инспекция вчера показа, че строежът представлява подпорна стена, въпреки че притежава видимите белези на хотел.


"Не съм разглеждал документацията, може да има и подпорна стена, но очите ми виждат хотел. Това е видимо с просто око", каза Дончев.


"Премиерът е разпоредил на ДНСК да се запознае със ситуацията лично на място и когато пред очите им са не само документите, но и това, което виждат, да ни осветлят," каза вицепремиерът. Според него е сложен въпрос от гледна точка на законодателството "как се комбинира подпорна стена и хотел".


По думите му проверката ще се осъществи бързо, защото "това е горещ обществен казус и не можем да чакаме проверката да тече седмица или две".


Пред БНТ шефът на ДНСК Иван Несторов подчерта, че службата ще следи дали празните клетки ще се изпълнят с друга функция, която не е вписана в строителното разрешително. И според него "в момента е изградена само конструкцията, която играе ролята на брегоукрепително съоръжение". Несторов каза, че строителството е спряно със заповед от февруари 2019 г. Брегоуксрепителната конструкция е строеж от първа категория и е въведена в експлоатация, а решението за т. нар. втори етап - строителството на хотелска част, още не е разрешено като са нужни допълнителни геодезически и геоложки изследвания. "И ние ще следим, че действително тези обеми, които в момента ги гледате празни - утре, когато дойде време за приемане, да не се изпълнят с някаква функция, която е различна от одобрения проект", каза Несторов.

Там няма да има хотел, заяви категорично тази вечер в предаването по БНТ "Панорама" премиерът.