Когато се закрива училище, земята в негово разпореждане да не отива към общината, а в приемащото училище, предлага министърът на образованието. Според министър Красимир Вълчев това трябва да се отнася дори и за земите, дарени на училищното настоятелство.

Той ще внесе законопроект за изменения в Закона за училищното и предучилищното образование в МС след седмица.

„Нашите прадеди са дарявали земи на училищата, но по време на оптимизацията на училищната мрежа, закриването на училища и неясния статут на настоятелствата, голяма част от този поземлен фонд, който е бил дарен на училищата, се е изгубил за системата на образованието. Той е отишъл в общините“, изтъкна на парламентарен контрол образователният министър.

Предложенията за промени в закона ще включват и контрол над училищните настоятелства, допълни Вълчев. Според него така ще се спрат общините, които искат да закрият училища само, за да получат земите им.

Пред депутатите той обясни и че не е открит конфликт на интереси в ръководството на Института по метеорология и хидрология.

„Ако получим данни за евентуален конфликт на интереси, ще сезираме КПКОМПИ. Ще бъде наложена повторна проверка“, ангажира се просветният министър.