Стана комуникационен вакуум и не можа да бъде обяснено какво точно е направил регулаторът и това доведе до смут сред обществеността. Заблуда е информацията, че ще има увеличаване на цените.

Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова разминаването в информацията за цената на парното, в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Петкова представи таблица, която по думите й онагледява какви са намаленията на цените.


.

КЕВР не успя да обясни какво точно се случва. Тази съпоставка на данните е цената на топлинна енергия на базата на месец май и прогнозната цена за следващия регулаторен период. Оттам идва разликата с 22%, заяви енергийният министър.

Тя поясни, че е променена формулата, по която се формира цената на газа на българския пазар. Тя отразява петролния компонент и състоянието на пазарната цена на приодния газ в международен мащаб.

Природният газ е основен компонент във формирането на цената топлинната енергия, но има и други компоненти, обясни Петкова във връзка с намалението на цената на топлинната енергия с 14%.

Възстановяването на надвзетата сума ще бъде върната по банков път на топлофикациите. Те от своя страна имат 30 дневен срок да върнат парите на абонатите си, чрез приспадане на сметките, заяви Петкова.

"Топлофикация София" е важно дружеството на територията на София, каза тя. Тя заяви, че не е запозната с резултата от проверката на дружеството.