Първо трябва да изясним, че цената на парното няма да се увеличава, а ще падне средно с 14%. Мнозинството от българите са разбрали, че цената на газа е паднала с 40% след много тежки преговори с "Газпром" и се питат защо парното ще поевтинее само с 14%. Трябва да знаем, че цената на парното не е само газ. Не искам да си позволявам да коментирам работата на КЕВР. Най-добре поканете техен представител, който да обясни. Премиерът беше длъжен да реагира. В думите му за смяна на ръководството на КЕВР няма нищо чудно. Мандатът на това ръковдство е изтекъл и е започнала процедура за избор на ново ръководство. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод информациите, че цената на парното ще се увеличава. Той също така изказа мнение и за намаляването на ДДС. "Представителите на ресторантьорския бизнес бяха честни и казаха, че искат намаляване на ДДС, за да спасят бизнеса си, а не за да намалят цените на храните и напитките в заведенията си. Редуцираната ставка на ДДС бе предложение на самите ресторантьори, а не на правителството. Няма нищо лошо в дебат за пренастройване на данъчната система, но сега ще има желание от всички браншове за намаляване на ДДС.

Възможен е и такъв разговор да се случи, но трябва да преценим всички рискове, защото българската данъчна система е доказала, че работи много добре. "От ЕК ще получим близо 13 млрд. евро. Малко над 9 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Останалите ще са под формата на заем, ако България има нужда тегли този заем.

Към България потичат милиарди евро Засега този фонд на ЕК е само предложение, но аз съм убеден, че то ще бъде прието.Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места", категоричен бе Дончев. Най-голямото перо от тези средства е 6 млрд. и е за възстановяване на икономиката. Тези пари трябва да се разходват до 2024 година. Вече сме в режим на подготвяне на документи и стратегии за тези пари, за да могат те да стигнат максимално бързо до нуждаещите се. Как ще се разпределят тези пари ще решават ЕК и българското правителство. Европа иска планът за възстановяване да върви ръка за ръка с план за дигитализация и въвеждане на зелени политики. Това предложение на ЕК е уникално и парите за България почти се удвояват. Ако си изиграем правилно картите, съм сигурен, че икономиките ще се възстановяват бързо. Тези пари не са само за подпомагане. Това е уникален шанс от режим на възстановяване да минем в режим на развитие. Тук особено важна е скоростта", разкри вицепремиерът. За финал той коментира и темата за строителството на плаж Алепу. "Възможно е да се строи подпорна стена, но със сигурност има и хотел. Премиерът е разпоредил пълна проверка на случая. Нека да изчакаме резултатите и ще мога да коментирам. За мен е много трудно да обясня как се строи подпорна страна и хотел. Не съм запознат с всички документи. Трябва да видим разрешителните за строеж. Очаквам проверката да приключи до дни", обяви Томидслав Дончев.