Прокуратурата повдигна обвинения на зам.министъра от МОСВ Красимир Живков и на братя Бобокови заради поредната страница от сагата БоклукГейт. Те ще останат в ареста за 72 часа.

Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци. Обвинения са повдигнати и на още трима души, сред които и бившия шеф на регионалната Екоинспекция в Плевен.

Шестимата остават в ареста за 72 часа, като в неделя Специализираната прокуратура ще внесе искания в Спецсъда за определяне на най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои утре да бъдат обявени доказателствата, събрани срещу групата. Според първоначалната информация доказателствата към момента сочат, че братя Бобокови са се възползвали от познанството си със зам.-министър Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци.

Красимир Живков пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка на такива отпадъци, както и не са имали разрешителни за преработка на отпадъците, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.