Законът на патриотите за фалшивите новини и квота за българска музика по медите удари гредата

img

Два законопроекта на Обединените патриоти удариха на камък днес. Отпор в Парламентарната комисия по културата и медиите срещнаха идеите за промени в Закона за радиото и телевизията. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

Особено спорен е проектът, който предвижда затвор за разпространение на фалшиви новини. Според много критици от опозицията по този начин Съветът за електронни медии ще се превърне в “Министерство на истината” и ще се стигне до нарушаване свободата на словото.

Такъв закон действа в момента в Унгария. Той бе прокаран по време на извънредното положение и позволи на Орбан да арестува представители на медиите, които могат да получат до 5 години затвор за разпространяване на фалшиви новини. Под ударите на закона попадат и граждани, които изразяват мнение в социалните мрежи.

Планът на ВМРО е Съветът за електронни медии да бъде превърнат в орган, който решава коя новина в интернет е истина и коя не е, както и да се въведе затвор за разпространение на информация, която управляващите определят като "невярна". Широка обаче е дефиницията за “невярна информация”, което от своя страна дава възможност за репресии.

Комисията по културата и медиите отхвърли проекта на партията на Красимир Каракачанов за промени в Закона за радиото и телевизия, станал известен като "закона на патриотите срещу фалшивите новини". При гласуването той бе подкрепен само от представителите на ВМРО и на партията на Валери Симеонов- НФСБ. Против гласува БСП, а ГЕРБ и ДПС се въздържаха.

Вторият законопроект, който също срещна отказ от депутатите бе за квотите за българска музика в телевизионния и радио ефир.

Повечето от членовете на комисията се обявиха против квотния принцип.

"Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на радиата и телевизиите квотен модел въпреки тяхната воля, изразена в различните становища", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол